Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

 

O hre

 

Ak je k dispozícii vhodná miestnosť, terč pripevnený na stene a hroty šípiek naostrené či vyrovnané :-), môže sa začať hra. Postoj a štýl hry má každý hráč rôzny.

 

Hádže sa tromi šípkami, pričom po hodení tretej sa počíta jedno kolo (round). Kolá sa opakujú, pokiaľ niektorý z hráčov nesplní podmienky hry a nevyhrá. Tomuto sa hovorí hra (leg), pričom zápas môže pozostávať z niekoľkých legov.

 

Existuje mnoho hier a určite aj Vy vymyslíte nejakú tú svoju. Na turnajoch sa hrajú hry zvané X01 (namiesto X možno dať 3, 5, 7, 8, ...) a CRICKET.

 

X01: ako sa hrá napr. 501. Na začiatku má každý hráč 501 bodov. Po hodení troch šípok, teda po kole sa hráči striedajú, pričom sa im odčítava hodený počet bodov. Víťazí hráč, ktorý po niektorom hode dosiahne presne 0 bodov(ak hodí pod 0, kolo sa neráta a pokračuje súper). Hra má väčšinou určitú počiatočnú (IN) a/alebo konečnú (OUT) podmienku. Ak je potrebné hodiť dvojitú bodovú hodnotu na začiatku, aby sa začalo počítať, tak je to DOUBLE IN, ak je to potrebné hodiť na konci pre výhru - DOUBLE OUT (väčšinou hrané). Ak stačí hodiť hocičo, tak je to SINGLE IN/OUT. Ak to musí byť dvojnásobok alebo trojnásobok, potom je to MASTERS IN/OUT. Hra je náročná na presnosť a v závere hry aj na stratágiu.

 

CRICKET sa hrá zväčša na turnajoch v USA. Hrá sa iba na výseče od 15 do 20 a BULL. Ak hráč tri-krát zasiahne niektorú z týchto výsečí, výseč je otvorená. Potom sa hráčovi za každý zásah do otvorenej výseče počítajú body, kým ju súper nezatvorí. A zatvorí ju tým, že ju zasiahne aj on tri krát. Hra končí, keď sú všetky výseče zatvorené a vyhráva hráč s väčším počtom bodov. Táto hra je veľmi náročná na stratégiu.

 

Ak chcete dosiahnuť presnosť a úspechy v tejto hre, veľmi dôležitý je tréning.

 

 

Výstroj

Na to, aby ste si zahádzali šípky nepotrebujete žiadnu 'extra' výstroj. Oblečenie by malo byť pohodlné, tak aby nebránilo v pohybe ruky pri hode. Obuv má byť stabilná, na stabilite postoja tiež záleží výsledok. Miestnosť by mala mať dĺžku najmenej 3m (2.37m od terča k vrhacej čiare + 0.75m za čiarou), šírku 1.5m (0.75m na obe strany od stredu terča) a výšku aspoň 2.5m (stred terča 1.73m od zeme + šípka letí oblúkom). Celkom dobré je mať za terčom dosku alebo niečo mäkšie ako samotná stena. No a ďalej potrebujete: šípky..

Šípka sa skladá z hrotu, tela, násadky a letky.
 

Samotná hra šípky sa rozdeľuje do dvoch hlavných kategórií, a to podľa materiálu, z ktorého je vyrobený hrot. Od toho sa potom odvíja aj druh použitého terča. Sú to KLASICKÉ ŠÍPKY - šípky s oceľovým hrotom (STEEL, STEELTIP) a ELEKTRONICKÉ ŠÍPKY - šípky s umelým hrotom (SOFT, SOFTTIP). Ostatné časti šípky sú u oboch druhov rovnaké.

 

Časti šípky:

Hrot:

  • oceľový hrot (klasické šípky):

    klasické šípky možno rozdeliť ešte podľa:

    • dĺžky hrotu - micro (18mm), midi (25mm) - najpoužívanejší a maxi (36mm)
    • mechanizmu hrotu - pevné hroty a pohyblivé hroty - systém POWERPOINT (pri náraze na pletivo terča sa hrot trochu zasunie dovnútra tela, a tým sa šípka neodrazí)
  • umelý hrot (elektronické šípky):
    • elektronické šípky sa rozdeľujú podľa rozmeru závitu, ktorým sa hrot priskrutkuje k telu šípky - je to 2BA (rozšírenejší) a 1/4'' (palca).

Telo:

materiál: v minulosti boli šípky vyrábané z dreva. V súčastnosti sú telá šípiek vyrábané z mosadze, zliatiny niklu a striebra alebo wolfrámu a niklu. Dôležitá je pritom merná hmotnosť zliatiny (teda čím ťažšia, tým lepšia), ktorá sa odrazí v priemere tela (čím tenšia šípka, tým viac sa ich zmestí na jedno miesto).

  • mosadz: lacná, dobre opracovávateľná zliatina s najmenšou mernou hmotnosťou. Šípky z tejto zliatiny sú najhrubšie. Mosadz je aj dosť mäkká, preto sa ľahšie opotrebuje.
  • nikel/striebro: drahšia zliatina s trochu lepšími vlastnosťami ako mosadz, trvácnejšia.
  • wolfrám/nikel: najťažšia a najtvrdšia zliatina zo zliatin používaných na výrobu šípiek. Pomer prvkov v zliatine je vyjadrený percentuálnym zastúpením wolfrámu (tungsten) napr. 80%, 90%, 95%.


hmotnosť: hmotnosť šípky môže byť u "softov" od 12g, bežne používané 16g-18g. U "steelov" je to vyššia hmotnosť, až do 50g, pričom bežne používané sú 22g-24g.

tvar: existujú tri základné tvary, od ktorých sa potom odvíjajú rôzne varácie. Pri tvare potom záleží na umiestnení ťažiska.

  • barrel: ťažisko sa nachádza uprostred
  • torpedo: ťažisko sa nachádza vpredu
  • straight: ťažisko je rozložené po celej dľžke
povrch: povrch tela šípky môže byť hladký (pre drsnejšie ruky) alebo zdrsnený (pre jemnejšie ruky)

 

Násadka:

materiál:

  • plastové (polykarbonát) - lacné, veľmi často sa poškodzujú a lámu sa konce držiace letku.
  • oceľové (hlinníkové, titánové) drahšie ale trvácnejšie, i keď je možnosť, že sa napr. hlinníkové ohnú. Tiež môže byť použitý plastový spodok a hlinníkový vrch násadky.

dĺžka: extra short (28mm), short (38mm), medium (48-50mm)

hmotnosť: od 0,7g (x-slim) do 2,8g

doplnky: niektoré šípky majú špeciálne doplnky, ktoré zvyšujú ich trvácnosť a zlepšujú presnosť hodu, ako napr. S/spin - rotačný vršok, vymeniteľný vršok, grip prúžok - prúžok spevňujúci vrchnú časť, pružná násadka a pod.

 

Letka:

materiál: v minulosti boli používané páperové letky, neskôr papierové. V súčastnosti sa na výrobu letiek používajú polyestery, nylony o rôzne iné plastové fólie. Takže existuje mnoho druhov, napr. dimplex, ribtex, polyester a pod.

tvar: existuje veľa tvarov. Od tvaru letky sa potom odvíja aj hmotnosť letky a plocha.

 

Terče

Používa sa viac druhov terčov. Avšak pravidlá väčšiny súťaží uznávajú okrúhly terč s priemerom 45,72 cm, s hracou časťou s priemerom 33,66 cm a rozdelený na 20 častí (výsečí), s dvojitým stredom (BULL a OUTER BULL), dvomi užšími pásmi vo vnútri a bodovými hodnotami. Hodnoty vo vrchnom (vonkajšom) tenkom páse sú dvojnásobky (DOUBLE) a vo vnútornom tenkom páse trojnásobky (TRIPLE) hodnoty nad výsečou. BULL je za 50 bodov a OUTER BULL za 25 bodov.

tvar: terče sú väčšinou okrúhle, avšak s rôznym počtom výsečí (len násobky 5x alebo 4 - QUADRO a pod.), rôznou šírkou vnútorných pásov (u American Darts sú hrubšie, pričom nie je OUTER BULL, len veľký BULL, tzv. BULL SHOOTER), rôznych farieb (The Irish - len čierna) a rozmerov (The Lincoln - 38,10 cm alebo The Manchester - 25,40 cm).

materiál:

KLASICKÉ ŠÍPKY: terče pre šípky z oceľovým hrotom sú vyrábané z rôznych materiálov. V minulosti to boli drevenné veká z vínnych sudov :-). V súčastnosti sa tiež používajú drevenné terče, avšak sú dosť tvrdé a náročné na údržbu (je treba ich namáčať). Opakom drevenných terčov sú terče papierové, ktoré sa veľmi rýchlo zničia. Asi najlepšou možnosťou sú terče sisalové, tvorené zo štetín rastlinky zvanej agave sisalana, používanej na výrobu lán a povrazov rastúcej v Mexiku a Afrike. Dlhé tenké vlákna tejto rastliny sa stočia do tzv. koláčov (biscuits), poukladajú do okrúhlej formy a zlisujú. Potom sa výrobok brúsi a farbí, až kým nedostane podobu terča. Tieto terče sú veľmi kvalitné a trvácne. Ak je niektoré políčko opotrebované, je možnosť sňať číselný kruh, pootočiť terč a tým nastaviť políčko do inej, menej využívanej časti. Tieto terče NESMÚ prísť do styku s vodou!!!

ELEKTRONICKÉ ŠÍPKY: aj šípky s umelým hrotom sa môžu hádzať do sisalového terča. Avšak tieto šípky sú dosť tupé, a tak sa terč skôr opotrebuje. Vhodnejšie sú terče vyrobené z plastov. Na povrchu terča je umelé sito z malých otvorov, do ktorých sa šípka môže zapichnúť. Mnohé tieto terče sú vybavené elektronikou, ktorá volí druh hry, počíta skóre a pod. Takéto terče sú umiestnené aj v mnohých pub-och, kde si za určitý obnos môžete zahrať.

vzdialenosti: vzdialenosti terča od vrhacej čiary a od zeme sa môžu napr. v rôznych regiónoch Anglicka líšiť. Avšak umiestnenie terča na súťažiach je štandardizované. Výška od zeme k stredu terča je 173cm a vzdialenosť od terča k vrhacej čiare je 237cm.

 

Doplnky

Pre zlepšenie a spríjemnenie hry existujú mnohé doplnky. Sú to rôzne púzdra na šípky (koženné, plastové), brúsne kamene na oceľové hroty, vosky na prsty, kalkulačky či tabuľky ukončení. Existuje tiež veľa propagačného materiálu (tričká, čiapky, kazety, ...).

 

To je všetko

           GOOD DARTS

                               Karol Kirchner, predseda SŠF


Kalendár steelových udalostí

Zlatý partner

Strieborný partner

Mediálny partner